Adathalász e-mailek az ELTE-n! Így szűrje ki őket!

2020.03.06.
Adathalász e-mailek az ELTE-n! Így szűrje ki őket!
Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az egyetem ellen intézett célzott adathalász támadások mennyisége és sajnos sikeressége is. A támadások egy része kifejezetten az ELTE-t célozza, egyetemi logó, egyetemi szervezetek hivatkozásai szerepelnek benne, első látásra egyetemi címről érkeznek. Az Informatikai Igazgatóság folyamatosan dolgozik a helyzet javításán, de teljes biztonsággal nem fogjuk tudni szűrni a kéretlen/rosszindulatú leveleket, ezért a felhasználói tudatosságnak egyre nagyobb szerepe van.

Egy sikeres adathalász támadásnak meglehetősen súlyos következményi vannak. Túl azon, hogy az áldozatul esett felhasználó által kezelt adatok kompromittálódhatnak, a feltört gépről akár egy óra alatt is százezres nagyságrendben küldhetnek spam-et, ami miatt az ELTE felkerül különböző nemzetközi feketelistákra, a levelezésben fennakadásokat, az IT szakemberek számára jelentős mennyiségű munkát okozva.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy soha, semmilyen körülmények között ne kattintsanak olyan levelekben található linkekre, amelyekben kvóta lejárása, hozzáférés-megszüntetése, rendszercsere, megújítás vagy bármi hasonló szerepel!

A levelek sokszor valóban becsapósak, de némi körültekintéssel felfedezhető, melyek hamisak. Az Informatikai Igazgatóság soha nem küld olyan üzenetet, ami kvótatúllépés vagy rendszer megváltozása miatti hozzáférés-megszüntetéssel fenyeget. Az esetleges tájékoztató leveleket mindig névvel, Informatikai Igazgatóságként írjuk alá, és törekszünk a pontos fogalmazásra és a helyesírási szabályok betartására.

Ha szükségesnek érzik, további információval, esetlegesen személyes tájékoztatással kapcsolatban keressék diszpécser kollégáinkat a 6800-as melléken!