.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü    »   Szolgáltatások    »   Alapinfrastruktúra  
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
   
   
 
Szolgáltatások  
 
 
 
 
Szerver szolgáltatások
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  Hálózati file rendszer (AFS)

A Caesar klaszter AFS hálózati fájlrendszert használ, mely a többi szolgáltatáshoz hasonlóan Kerberos azonosítást alkalmaz. Minden felhasználó igényelhet magának külön AFS tárterületet az info.caesar.elte.hu oldalon, ami diákok esetében 300 MB, ELTE alkalmazottak számára 2 GB méretű. (Indokolt esetben lehetőség van a korlát megnövelésére.) A tárterület az /afs/elte.hu/user/<azonosító kezdőbetűje>/<azonosító> könyvtárnév alatt érhető el. Ezen belül az alábbi struktúra található:

backup - a tárterület előző napi állapota, csak olvasható
home - a felhasználó bejelentkezési könyvtára, csak a tulajdonos látja
public - valamennyi felhasználó által olvasható könyvtár
web - a webes honlap tartalma (http://<azonosító>.web.elte.hu)

A fájljaink által elfoglalt területet az fs listquota vagy rövidebben írva az fs lq paranccsal kérdezhetjük le, de a máshol megszokott quota parancs is működik.

A virtuális webszerverekhez tartozó tárterületek is az AFS-en kapnak helyet. Azok a felhasználói tárhelyhez hasonló módon érhetők el a Caesarra belépve a /afs/elte.hu/org/ könyvtárból indulva.

Gyakorlott felhasználóink részére jegyezzük meg, hogy az ELTE AFS szervereit -- így a klaszteren tárolt fájljaikat -- távolról, saját munkaállomásukról is elérhetik, amennyiben OpenAFS klienst telepítenek. Ezt Debian GNU/Linux platformon az openafs-client csomag telepítésével, majd a /usr/share/doc/openafs-modules-source/README.modules fájl utasításait követve tehetik meg. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapértelmezett Kerberos konfiguráción a Caesar AFS eléréséhez nem szükséges változtatni. A telepítés után a klog paranccsal kérhető AFS token az otthoni számítógépre.

Microsoft Windows operációs rendszerrel rendelkező felhasználóink is könnyen elérhetik ezt a tárterületet, amennyiben telepítik az operációs rendszerükhöz megfelelő kliensprogramokat, melyeket a https://szoftver.elte.hu/files/afs-kliens/ címen találhatnak meg. Az itt levő programok az újabb (Vista, illetve Windows 7) operációs rendszerekkel is működnek, 32 és 64 bites környezetben is. A telepítés befejezése után egy intéző ablak (pl. sajátgép) címsávjába beírva a "afs" sort (idézőjelek nélkül), máris böngészhetjük a Caesar fájlszerverét. A programok letölthetők a hivatalos Kerberos illetve OpenAFS honlapokról is.

Teljes telepítési segítséget megtalálja itt a portálunkon, a Dokumentumok/Beállítási segítségek közt.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2016.05.05.   :.
 
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Új webmail bevezetése
2015. június 15-vel az Informatikai Igazgatóság új webmail felületet vezet be. Az új rendszer csoportos naptárat, címjegyzéket és ezen funkciók Androidot és iOS-t futtató mobileszközökkel lehetséges elérését is biztosítja. Részletek »
Hálózati kiesés
Tisztelt Felhasználónk,

ma 03.08-án 10:50 perctől kiesések voltak a Trefort kert Főépület, az Állam és Jogtudományi Kar és a Quaestura hálózati szolgáltatásában. Az üzemzavart áramszünet okozta, a szolgáltatás 11:30 körül helyreállt. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Központi hiba hálózati tárhelyek elérésevel
Tisztelt Munkatársunk,

Egy központi hiba miatt jelenleg nem elérhető a hálózati tárhelyszolgáltatásunk. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center