.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü    »   Szolgáltatások    »   Alapinfrastruktúra  
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
   
   
 
Szolgáltatások  
 
 
 
 
Szerver szolgáltatások
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  Hálózati file rendszer (AFS)

A Caesar klaszter AFS hálózati fájlrendszert használ, mely a többi szolgáltatáshoz hasonlóan Kerberos azonosítást alkalmaz. Minden felhasználó igényelhet magának külön AFS tárterületet az info.caesar.elte.hu oldalon, ami diákok esetében 300 MB, ELTE alkalmazottak számára 2 GB méretű. (Indokolt esetben lehetőség van a korlát megnövelésére.) A tárterület az /afs/elte.hu/user/<azonosító kezdőbetűje>/<azonosító> könyvtárnév alatt érhető el. Ezen belül az alábbi struktúra található:

backup - a tárterület előző napi állapota, csak olvasható
home - a felhasználó bejelentkezési könyvtára, csak a tulajdonos látja
public - valamennyi felhasználó által olvasható könyvtár
web - a webes honlap tartalma (http://<azonosító>.web.elte.hu)

A fájljaink által elfoglalt területet az fs listquota vagy rövidebben írva az fs lq paranccsal kérdezhetjük le, de a máshol megszokott quota parancs is működik.

A virtuális webszerverekhez tartozó tárterületek is az AFS-en kapnak helyet. Azok a felhasználói tárhelyhez hasonló módon érhetők el a Caesarra belépve a /afs/elte.hu/org/ könyvtárból indulva.

Gyakorlott felhasználóink részére jegyezzük meg, hogy az ELTE AFS szervereit -- így a klaszteren tárolt fájljaikat -- távolról, saját munkaállomásukról is elérhetik, amennyiben OpenAFS klienst telepítenek. Ezt Debian GNU/Linux platformon az openafs-client csomag telepítésével, majd a /usr/share/doc/openafs-modules-source/README.modules fájl utasításait követve tehetik meg. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapértelmezett Kerberos konfiguráción a Caesar AFS eléréséhez nem szükséges változtatni. A telepítés után a klog paranccsal kérhető AFS token az otthoni számítógépre.

Microsoft Windows operációs rendszerrel rendelkező felhasználóink is könnyen elérhetik ezt a tárterületet, amennyiben telepítik az operációs rendszerükhöz megfelelő kliensprogramokat, melyeket a https://szoftver.elte.hu/files/afs-kliens/ címen találhatnak meg. Az itt levő programok az újabb (Vista, illetve Windows 7) operációs rendszerekkel is működnek, 32 és 64 bites környezetben is. A telepítés befejezése után egy intéző ablak (pl. sajátgép) címsávjába beírva a "afs" sort (idézőjelek nélkül), máris böngészhetjük a Caesar fájlszerverét. A programok letölthetők a hivatalos Kerberos illetve OpenAFS honlapokról is.

Teljes telepítési segítséget megtalálja itt a portálunkon, a Dokumentumok/Beállítási segítségek közt.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2016.05.05.   :.
 
Hálózatkarbantartási munkálatok
Tisztelt Felhasználók!

Július 5. (péntek) 18 órától július 6. (szombat) 14 óráig az ELTE gerinchálózati fejlesztést hajt végre, melynek következtében hálózati (és ebből adódóan szolgáltatás) kimaradások léphetnek fel. Részletek »
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Új webmail bevezetése
2015. június 15-vel az Informatikai Igazgatóság új webmail felületet vezet be. Az új rendszer csoportos naptárat, címjegyzéket és ezen funkciók Androidot és iOS-t futtató mobileszközökkel lehetséges elérését is biztosítja. Részletek »
MATLAB Standard Campus licenc
A campus licenc egy olyan, 12 hónapos periódusra vonatkozó, évente megújítható egyetemi licenc, amellyel az egyetem minden hallgatója, minden oktatója és minden kutatója jogtisztán, akár egyetemi számítógépen, akár saját számítógépen, az egyetemen, offline vagy otthoni környezetben is használhatja a MATLAB termékeket. Részletek »
Hálózati kiesés
Tisztelt Felhasználónk,

ma 03.08-án 10:50 perctől kiesések voltak a Trefort kert Főépület, az Állam és Jogtudományi Kar és a Quaestura hálózati szolgáltatásában. Az üzemzavart áramszünet okozta, a szolgáltatás 11:30 körül helyreállt. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Központi hiba hálózati tárhelyek elérésevel
Tisztelt Munkatársunk,

Egy központi hiba miatt jelenleg nem elérhető a hálózati tárhelyszolgáltatásunk. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center