.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü    »   Szolgáltatások    »   Hálózat    »   DNS szolgáltatás  
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
   
   
 
Szolgáltatások  
 
 
Hálózati szolgáltatások
 
 
 
 
 
    DNS szolgáltatás
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  A DNS szolgáltatásról

Az Internet bármely pontjára, ezen belül az ELTENET-re kapcsolt számítógépek egymást több számjegyből álló azonosítóval (IP-címmel, pl. 157.181.2.1) azonosítják. Az emberhez közelebb álló név alapú (pl. iig.elte.hu) azonosításhoz olyan gépekre (név szerver - Domain Name Server) van szükség a hálózaton, amelyek képesek a nevekhez a megfelelő szám azonosítókat hozzárendelni.

A gépek hálózatra kapcsolásakor minden egyes hálózati kártyához (interfészhez) meg kell adni az IP-címet, mivel a gép csak ezután képes kommunikációt kezdeményezni, illetve kommunikáció kérést fogadni, továbbá be kell állítani a hálózaton üzemelő név szervereket (felsorolásukat ld. később), mivel ezek hiányában a távoli gépek csak IP-címük megadásával lesznek elérhetők.

Az Informatikai Igazgatóság az ELTENET-en több névszervert is üzemeltet, amelyek mindegyike képes a világban bárhol bejegyzett gépnévhez tartozó IP-címet szolgáltatni. A névszerverek lekérdezése sorrendben történik, ha az első nem működik, a kérés csak akkor megy át a másodikhoz, illetve tovább.

Az ELTENET-en működő összes gép a gépbejelentőn szereplő névvel megtalálható az ELTE DNS szervereiben. A nem bejelentett gépeket az Informatikai Igazgatóság kizárja a hálózati elérésből.

A nevek és a hozzájuk tartozó IP-címek, valamint az IP-címek és a hozzájuk tartozó nevek a legtöbb operációs rendszer alatt megtalálható nslookup nevű paranccsal lekérdezhetők. (MS Windows operációs rendszerek alatt a program a Windows+R kombináció lenyomásával előjövő Run opciójával indítható.)

A DNS szolgáltatással kapcsolatos igénylőlapok:

Az ELTE névszerverei

A névszerverek-IP címei (Trefort-kert és belvárosi régió):

  • elsődleges: 157.181.3.1

  • másodlagos: 157.181.42.42

Lágymányosi épületek és azon kollégiumok, ahol nincs helyi DNS szerver:

  • elsődleges: 157.181.42.42

  • másodlagos: 157.181.3.1

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2016.05.12.   :.
 
MATLAB Full Suite Campus licenc
A campus licenc egy olyan, 12 hónapos periódusra vonatkozó, évente megújítható egyetemi licenc, amellyel az egyetem minden hallgatója, minden oktatója és minden kutatója jogtisztán, akár egyetemi számítógépen, akár saját számítógépen, az egyetemen, offline vagy otthoni környezetben is használhatja a MATLAB termékeket. Részletek »
MATLAB Standard Campus licenc
A campus licenc egy olyan, 12 hónapos periódusra vonatkozó, évente megújítható egyetemi licenc, amellyel az egyetem minden hallgatója, minden oktatója és minden kutatója jogtisztán, akár egyetemi számítógépen, akár saját számítógépen, az egyetemen, offline vagy otthoni környezetben is használhatja a MATLAB termékeket. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Az elektronikus levelek automatikus átirányítása
Az elektronikus rendszert használó munkatárs az egyetemi munkavégzése során leveleit az Egyetem elektronikus levelezőrendszerén a postafiókjából indítja és ott fogadja, az elektronikus rendszerekben felhasználó nevével és jelszavával magát azonosítja. Részletek »
Otthoni munkavégzést megkönnyítő eszközök
Az otthoni munkavégzéshez szükséges programok telepítéséhez kapcsolódó tájékoztató. Részletek »
Távoktatás bevezetése az ELTE-n
A COVID-19 koronavírus-járvány terjedésének fékezését szolgáló intézkedések folyományaként, megkezdjük a távoktatás bevezetését az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, amihez a Microsoft Office 365 szolgáltatásait ajánljuk. Részletek »
Adathalász e-mailek az ELTE-n! Így szűrje ki őket!
Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az egyetem ellen intézett célzott adathalász támadások mennyisége és sajnos sikeressége is. A támadások egy része kifejezetten az ELTE-t célozza, egyetemi logó, egyetemi szervezetek hivatkozásai szerepelnek benne, első látásra egyetemi címről érkeznek. Részletek »
SPF szabály bevezetése
Tisztelt Felhasználók!

Az SPF egy olyan standard, amit gyakorlatilag mindenki bevezet a spam elleni harcban, nem tudjuk megtenni, hogy mi ne vezessük be, miután egyre többen hagyatkoznak rá spamszűrés hangolásnál. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center