.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü    »   Operátori Szolgálat    »   Szoftverek    »   Tűzfal  
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
 
 
Felhasználói
 támogatás
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szoftver disztribúció
 
 
 
    Tűzfal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  Tűzfal és anti spyware

Az Internetre csatlakozó személyi számítógépek egyre inkább ki vannak téve az Internetről érkező támadásokkal szemben, ezért szükségszerű a tűzfal használata.

Napjainkban azonban egyre több gondot okoznak a felhasználóknak Internetezés közben a számítógépükre települő kémprogramok is, amelyek a vírusirtó programok legtöbbje számára nem érzékelhetőek.
Egyik veszély, hogy teljes ellenőrzést tesznek lehetővé számítógépünk felett egy külső személy számára.

Tünetek:

 1. szokatlanul nagy CPU kihasználtság (belassul a rendszer),

 2. az Explorer nyitó oldala megváltozik,

 3. sok-sok felugró pop-up ablak jelenik meg Internetezés közben.

Ezek ellen a támadások ellen fejlesztették ki az ingyenes Spybot-S&D programot, amely kémprogramokat derít fel a számítógépünkön.
A programról részletesebben a http://beam.to/spybotsd honlapon olvashatnak.

A tűzfalakról általában

A Personal Firewall legfontosabb funkciója a vizsgálati lehetőség. Mielőtt a csomagok elhagynák a számítógépet, a Personal Firewall megvizsgálja fejlécüket és feljegyzi, hogy kihez mennek és melyik porton várható a válasz. Amikor a válaszcsomag megérkezik a számítógépre, a Personal Firewall a fejlécében található adatokat összehasonlítja feljegyzéseivel és ezzel ellenőrzi, hogy Ön valóban kérte-e a csomag küldését. Ha nem, akkor egyszerűen eldobja a csomagot.
A portcímzés az adattovábbítás ugyancsak fontos eleme. Az alkalmazások és szolgáltatások bizonyos portokhoz kötnek és bizonyos portokat figyelnek, ám emiatt nagymértékben sebezhetőek. Egy tűzfallal biztosítható, hogy ezek az alkalmazások és szolgáltatások ne tegyék lehetővé a behatolók számára, hogy valamelyik nyitott porton keresztül elérjék a számítógépet.

A tűzfalakról bővebben

A ZoneAlarm egy link a ZoneLabs oldaláról.

Bovebbet a wigwam.sztaki.hu honlapon olvashatnak.

A Spybot-S&D

A program alaposan átvizsgálja a rendszert, azaz megkeresi az Internetezési szokásainkról az Internetre információt továbbító kém- és reklámrobotokat (spyware / adware), a tárcsázókat, a billentyűzetleütés-naplózókat, valamint a trójai vírusokat.
A találatokról listát készít és eldönthetjük, hogy melyiket akarjuk eltávolítani. A törölt adatokat visszaállítás céljából megőrzi a program.
A népszerű alkalmazásokból eltávolítja a megnyitott fájlok listáját, ami az ismeretlen kémrobotok számára megbonyolítja a használati adatok továbbítását. Az Internet Explorer, a Netscape és az Opera böngészőkben kitakarítja az utoljára felkeresett weblapok címét és a cookie-kat, továbbá eltávolítja a megnyitott fájlok és programok listáját. A rendszerleíró adatbázis érvénytelen bejegyzéseit kijavítja.

Használata

(Javaslat: a kezelhetőség megkönnyítése érdekében, telepítés után a felső menüsorban a Language-ra kattintva magyar nyelvre válthatunk.)

 • A bal oldali ikonok közül kattintsunk a Frissítés (Update) gombra.

 • Válasszuk a keresést, majd a megjelenő komponensek közül jelöljük meg a letölteni kívántakat.

 • Kattintsunk a Letöltés gombra.

 • Bal oldali menü Keresés és megsemmisítés (Mind keresése).

 • A talált kémprogramok bejelölése, a kijelöltek javítása (ekkor a program karanténba helyezi a kémprogramokat).

Fontos!

 1. A hatékony védelem elengedhetetlen feltétele a program adatbázisának rendszeres frissítése.

 2. A "Windows Update" rendszeres használata.

 3. Javasolt az alternatív böngészők használata (pl: Opera, Mozilla Firefox), ugyanis a legtöbb kémprogram az Internet Explorer biztonsági réseit kihasználva jut be a számítógépünkre.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2010.10.19.   :.
 
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Új webmail bevezetése
2015. június 15-vel az Informatikai Igazgatóság új webmail felületet vezet be. Az új rendszer csoportos naptárat, címjegyzéket és ezen funkciók Androidot és iOS-t futtató mobileszközökkel lehetséges elérését is biztosítja. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Központi hiba hálózati tárhelyek elérésevel
Tisztelt Munkatársunk,

Egy központi hiba miatt jelenleg nem elérhető a hálózati tárhelyszolgáltatásunk. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center