.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  Vírus és spam szűrés az ELTE központi levelezőrendszerén

Az ELTE Informatikai Igazgatóság levelezőszerverein 2004 elejétől üzemszerűen működik a vírusszűrés, illetve a kéretlen kereskedelmi levelek (spam) megjelölése.

Vírusszűrés

A központi vírusszűrő rendszer az ELTE IIG által üzemeltetett kimenő levél szervereken (mail.elte.hu) üzemel. A rendszer azonban nem csak a vírusokat szűri, hanem azokat a veszélyes helyzeteket is detektálja, amelyek alkalmasak rosszindulatú programok levélen keresztüli terjesztésére is. A vírusok, illetve a rosszindulatú programok mellékletként (csatolmány) továbbítódnak, hasznos levél nélkül, ezért a vírusszűrő rendszer az ilyen "leveleket" nem továbbítja.

A Microsoft Outlook Express program bizonyos kiterjesztésű fájlokat automatikusan programként kezelve elindít, ezért a .bat, .com, .pif, .prf, .scr, .vbs kiterjesztéssel rendelkező leveleket a rendszer nem fogadja el.

Amennyiben ilyen állományok átküldésére lenne szükség, kérjük ezeket tömörítse és úgy küldje át, ugyanis ebben az esetben a kiterjesztés a tömörítésnek megfelelő lesz.
A vírusszűrő rendszer alapvetően az ismert vírusok kiszűrését képes elvégezni. Mindig számítani kell arra, hogy az újabb típusú vírusok rövidebb-hosszabb ideig átjuthatnak a rendszeren, ezért felhívjuk figyelmüket arra, hogy a helyi gépeken minden esetben üzemeltessenek vírusirtó szoftvert, illetve a levelek mellékletét csak akkor nyissák meg, ha a levél tartalmából következtetni lehet arra, hogy a küldő valós személy és a melléklet lényeges információt tartalmaz.

Az ELTE IIG figyelemmel kíséri a vírusok és egyéb rosszindulatú programok fejlődését, ennek megfelelően változhatnak a szűrési feltételek. Kérjük, hogy kísérje figyelemmel weboldalunkon a változásokat!

Az ELTE levélforgalmának vírusszűrése csak akkor lehet hatékony, ha minden ELTE-ről kiküldött illetve ELTE-re érkező levél átmegy a vírusellenőrző rendszeren. Emiatt 2004. április 1-től az IIG által üzemeltetett számítógépek (ludens.elte.hu, caesar.elte.hu) csak a saját felhasználóknak címzett levelek fogadását végzik, illetve levelet csak a mail.elte.hu rendszertől fogadnak el.

Kéretlen kereskedelmi levelek (spam) szűrése, megjelölése

A kéretlen kereskedelmi levelek (továbbiakban spam) szűrése sajnos nem oldható meg központilag olyan módon, mint a vírusszűrés, mivel 100%-os biztonsággal nem lehet megállapítani egy levélről, hogy valóban spam anélkül, hogy azt humán érzékelő látná. Nyilvánvalóan törvénybe ütközik viszont más leveleinek elolvasása, ezért az ELTE IIG a levelek megjelölését végzi el a megfelelő programok segítségével.

A bizonytalanság miatt a spam gyanús levelek tehát nem törölhetők automatikusan, azokat a felhasználó mindenképpen megkapja, viszont a megjelölés lehetővé teszi, hogy a felhasználó az ilyen leveleket saját felelősségére automatikusan törölje, esetleg külön levélmappába (folder) irányítsa további áttekintés céljából, így azok nem jelennek meg a bejövő levelek mappájában, viszont mindenképpen letöltődnek a felhasználó levelezőprogramjába.Emiatt a spam szűrés a felhasználó levelező programjában konfigurálást igényel.

Az ELTE IIG által üzemeltetett spam szűrő minden levélbe, amely átmegy a mail.elte.hu szerveren, további fejléceket (header) illeszt be, amelyek kezelésére az általánosan használt levelezőprogramok (Thunderbird, Outlook, pine, mutt) képesek.
A fejlécek a következő információt tartalmazzák:
X-ELTE-SpamVersion: ELTE 2.0
X-ELTE-SpamCheck: yes

A levél az ELTE IIG tapasztalatokon alapuló becslése alapján spam-e? Amennyiben a felhasználó megbízik ebben a becslésben, elegendő ezt a paramétert vizsgálnia.
X-ELTE-SpamCheck-Details: score=x required=5.9
Részletes információk arról, hogy mi alapján minősül a levél spamnek.
X-ELTE-SpamLevel: ssssss
Annyi s-betű, amennyi a pontszám (X-ELTE-SpamCheck-Details: score) egész része. Lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó más becslést válasszon a spam szűrésre.
X-ELTE-SpamScore: x
A pontszám egész része.
Kirívóan magas pontszám esetén (20) a rendszer nem fogadja el a bejövő spamet.
A sorozatosan spamgyanús IP címeket a rendszer korlátozhatja.
A magas pontszámú leveleket a rendszer nem forwardolja.

Greylist

A greylist tecnológia ellenőrzi, hogy egy, az adott feladóval, adott IP címről, egyetemi címzettnek érkező hármas szerepel-e már az adatbázisában. Amennyiben nem, visszaküld egy "átmenetileg kézbesíthetetlen" tartalmú üzenetet és ezután még öt percig nem fogadja el az ugyanilyen próbálkozásokat. Az öt perc elteltével a távoli szerver legközelebbi újraküldési szándékát és minden további, ugyanilyen jellemzőkkel bíró levelet elfogad.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2016.05.13.   :.
 
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Új webmail bevezetése
2015. június 15-vel az Informatikai Igazgatóság új webmail felületet vezet be. Az új rendszer csoportos naptárat, címjegyzéket és ezen funkciók Androidot és iOS-t futtató mobileszközökkel lehetséges elérését is biztosítja. Részletek »
Hálózati kiesés
Tisztelt Felhasználónk,

ma 03.08-án 10:50 perctől kiesések voltak a Trefort kert Főépület, az Állam és Jogtudományi Kar és a Quaestura hálózati szolgáltatásában. Az üzemzavart áramszünet okozta, a szolgáltatás 11:30 körül helyreállt. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Központi hiba hálózati tárhelyek elérésevel
Tisztelt Munkatársunk,

Egy központi hiba miatt jelenleg nem elérhető a hálózati tárhelyszolgáltatásunk. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center