.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü  
    Nagyobb felbontás
   
   
   
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  A DNS szolgáltatásról

Az Internet bármely pontjára, ezen belül az ELTENET-re kapcsolt számítógépek egymást több számjegyből álló azonosítóval (IP-címmel, pl. 157.181.2.1) azonosítják. Az emberhez közelebb álló név alapú (pl. iig.elte.hu) azonosításhoz olyan gépekre (név szerver - Domain Name Server) van szükség a hálózaton, amelyek képesek a nevekhez a megfelelő szám azonosítókat hozzárendelni.

A gépek hálózatra kapcsolásakor minden egyes hálózati kártyához (interfészhez) meg kell adni az IP-címet, mivel a gép csak ezután képes kommunikációt kezdeményezni, illetve kommunikáció kérést fogadni, továbbá be kell állítani a hálózaton üzemelő név szervereket (felsorolásukat ld. később), mivel ezek hiányában a távoli gépek csak IP-címük megadásával lesznek elérhetők.

Az Informatikai Igazgatóság az ELTENET-en több névszervert is üzemeltet, amelyek mindegyike képes a világban bárhol bejegyzett gépnévhez tartozó IP-címet szolgáltatni. A névszerverek lekérdezése sorrendben történik, ha az első nem működik, a kérés csak akkor megy át a másodikhoz, illetve tovább.

Az ELTENET-en működő összes gép a gépbejelentőn szereplő névvel megtalálható az ELTE DNS szervereiben. A nem bejelentett gépeket az Informatikai Igazgatóság kizárja a hálózati elérésből.

A nevek és a hozzájuk tartozó IP-címek, valamint az IP-címek és a hozzájuk tartozó nevek a legtöbb operációs rendszer alatt megtalálható nslookup nevű paranccsal lekérdezhetők. (MS Windows operációs rendszerek alatt a program a Windows+R kombináció lenyomásával előjövő Run opciójával indítható.)

A DNS szolgáltatással kapcsolatos igénylőlapok:

Az ELTE névszerverei

A névszerverek-IP címei (Trefort-kert és belvárosi régió):

  • elsődleges: 157.181.3.1

  • másodlagos: 157.181.42.42

Lágymányosi épületek és azon kollégiumok, ahol nincs helyi DNS szerver:

  • elsődleges: 157.181.42.42

  • másodlagos: 157.181.3.1

.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2016.05.12.   :.
 
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Új webmail bevezetése
2015. június 15-vel az Informatikai Igazgatóság új webmail felületet vezet be. Az új rendszer csoportos naptárat, címjegyzéket és ezen funkciók Androidot és iOS-t futtató mobileszközökkel lehetséges elérését is biztosítja. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center