.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü    »   Szolgáltatások    »   Alapinfrastruktúra    »   E-mail  
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
   
   
 
Szolgáltatások  
 
 
 
 
Szerver szolgáltatások
 
    Caesar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  Caesar cluster

A Caesar az ELTE Informatikai Igazgatóság GNU/Linux alapú nyilvános login, levelezés és web szolgáltatása. A rendszer honlapja: www.caesar.elte.hu

A klaszterre minden, ELTE jogviszonnyal rendelkező, személy kaphat azonosítót, azonban mindenkinek csak egy azonosítója lehet.

Szolgáltatásaink főbb elemei:

A személyes honlap az http://azonosító.web.elte.hu/ címen érhető el, abban az esetben, ha igényelte azt. Amennyiben még nem, ez megtehető az info.caesar.elte.hu oldalon Caesar-azonosítójával és jelszavával bejelentkezve.

 • Megosztott e-mail cím

  Ez a szolgáltatásunk egy csoport felhasználó (például tanszékek, szervezeti egységek, kutatócsoportok) számára biztosít egyetlen e-mail címet külön tárhellyel, melyet azonban minden csoporttag a saját fiókja mellett láthat. A szolgáltatást külön kell igényelni.

  A MEGOSZTOTT POSTAFIÓK SZOLGÁLTATÁSRÓL BŐVEBBEN

 • Aliasz szolgáltatás

  Ezzel a szolgáltatással egy „virtuális” e-mail címet hozunk létre, mely több valódi e-mail címre mutat. Amennyiben egy levél érkezik erre a virtuális e-mail címre, akkor azt minden az aliaszhoz rendelt felhasználó megkapja. Ezzel a megoldással a beérkező levelek a felhasználók bejövő levelei között jelennek meg, csak a címzetjük az aliasz lesz.

  A szolgáltatás előnyeiről és hátrányairől itt olvashat. Az igényléséről érdeklődjön Operátori Szolgálatunkon.

 • Hálózati file rendszer (AFS)

  Közös tárhely szolgáltatás. A Caesar klaszter AFS hálózati fájlrendszert használ, mely a többi szolgáltatáshoz hasonlóan Kerberos azonosítást alkalmaz. Minden felhasználó igényelhet magának külön AFS tárterületet az info.caesar.elte.hu oldalon, ami diákok esetében 2 GB, ELTE alkalmazottak számára 5 GB méretű. (Indokolt esetben lehetőség van a korlát megnövelésére.) A tárterület az /afs/elte.hu/user/<azonosító kezdőbetűje>/<azonosító> könyvtárnév alatt érhető el. Ezen belül az alábbi struktúra található:

  backup - a tárterület előző napi állapota, csak olvasható
  home - a felhasználó bejelentkezési könyvtára, csak a tulajdonos látja
  public - valamennyi felhasználó által olvasható könyvtár
  web - a webes honlap tartalma (http://<azonosító>.web.elte.hu)

  A fájljaink által elfoglalt területet az fs listquota vagy rövidebben írva az fs lq paranccsal kérdezhetjük le, de a máshol megszokott quota parancs is működik.

  A virtuális webszerverekhez tartozó tárterületek is az AFS-en kapnak helyet. Azok a felhasználói tárhelyhez hasonló módon érhetők el a Caesarra belépve a /afs/elte.hu/org/ könyvtárból indulva.

  Gyakorlott felhasználóink részére jegyezzük meg, hogy az ELTE AFS szervereit -- így a klaszteren tárolt fájljaikat -- távolról, saját munkaállomásukról is elérhetik, amennyiben OpenAFS klienst telepítenek. Ezt Debian GNU/Linux platformon az openafs-client csomag telepítésével, majd a /usr/share/doc/openafs-modules-source/README.modules fájl utasításait követve tehetik meg. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapértelmezett Kerberos konfiguráción a Caesar AFS eléréséhez nem szükséges változtatni. A telepítés után a klog paranccsal kérhető AFS token az otthoni számítógépre.

  Microsoft Windows operációs rendszerrel rendelkező felhasználóink is könnyen elérhetik ezt a tárterületet, amennyiben telepítik az operációs rendszerükhöz megfelelő kliensprogramokat, melyeket a https://szoftver.elte.hu/files/afs-kliens/ címen találhatnak meg. Az itt levő programok az újabb (Vista, illetve Windows 7) operációs rendszerekkel is működnek, 32 és 64 bites környezetben is. A telepítés befejezése után egy intéző ablak (pl. sajátgép) címsávjába beírva a "afs" sort (idézőjelek nélkül), máris böngészhetjük a Caesar fájlszerverét. A programok letölthetők a hivatalos Kerberos illetve OpenAFS honlapokról is.

  Teljes telepítési segítséget megtalálja itt a portálunkon, a Beállítási segítségek közt.

 • Web tárhely: statikus és dinamikus (PHP, PostgreSQL, MySQL)

  Mely segítségével a felhasználó elhelyezheti saját weblapját a Caesar-on, amit aztán az internetről bárki el tud érni.

  További információkat a PHP futtatással és az adatbázishoz csatlakozással kapcsolatban itt talál.

 • Stunnel szolgáltatás

  A VPN helyett használható. Ennek segítségével el lehet érni otthonról azokat a honlapokat, amelyek egyébként csak az ELTE hálózatából érhetők el (pl. EISZ, szoftver.elte.hu). Igénybevételéhez Caesar azonosító szükséges. Bővebb leírás itt található.

 • Interaktív bejelentkezés SSH-n keresztül Debian GNU/Linux rendszerre

  Ez a szolgáltatásunk lehetővé teszi, hogy bárhonnan beléphessünk a Caesar rendszerbe, ezzel egy szokványos Debian GNU/Linux rendszert kapunk, ahonnan elérhető az összes többi itt felsorolt szolgáltatás is.

Azonosító igényelhető személyesen az IIG Operátori Szolgálatánál illetve elektronikusan az IIG Ügykezelőjén keresztül.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2016.05.13.   :.
 
MATLAB Full Suite Campus licenc
A campus licenc egy olyan, 12 hónapos periódusra vonatkozó, évente megújítható egyetemi licenc, amellyel az egyetem minden hallgatója, minden oktatója és minden kutatója jogtisztán, akár egyetemi számítógépen, akár saját számítógépen, az egyetemen, offline vagy otthoni környezetben is használhatja a MATLAB termékeket. Részletek »
MATLAB Standard Campus licenc
A campus licenc egy olyan, 12 hónapos periódusra vonatkozó, évente megújítható egyetemi licenc, amellyel az egyetem minden hallgatója, minden oktatója és minden kutatója jogtisztán, akár egyetemi számítógépen, akár saját számítógépen, az egyetemen, offline vagy otthoni környezetben is használhatja a MATLAB termékeket. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Office professional plus 2019
November hónaptól elérhető az Office professional plus 2019 programcsomag az egyetemi számítógépekre. Részletek »
Az elektronikus levelek automatikus átirányítása
Az elektronikus rendszert használó munkatárs az egyetemi munkavégzése során leveleit az Egyetem elektronikus levelezőrendszerén a postafiókjából indítja és ott fogadja, az elektronikus rendszerekben felhasználó nevével és jelszavával magát azonosítja. Részletek »
Otthoni munkavégzést megkönnyítő eszközök
Az otthoni munkavégzéshez szükséges programok telepítéséhez kapcsolódó tájékoztató. Részletek »
Távoktatás bevezetése az ELTE-n
A COVID-19 koronavírus-járvány terjedésének fékezését szolgáló intézkedések folyományaként, megkezdjük a távoktatás bevezetését az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, amihez a Microsoft Office 365 szolgáltatásait ajánljuk. Részletek »
Adathalász e-mailek az ELTE-n! Így szűrje ki őket!
Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az egyetem ellen intézett célzott adathalász támadások mennyisége és sajnos sikeressége is. A támadások egy része kifejezetten az ELTE-t célozza, egyetemi logó, egyetemi szervezetek hivatkozásai szerepelnek benne, első látásra egyetemi címről érkeznek. Részletek »
SPF szabály bevezetése
Tisztelt Felhasználók!

Az SPF egy olyan standard, amit gyakorlatilag mindenki bevezet a spam elleni harcban, nem tudjuk megtenni, hogy mi ne vezessük be, miután egyre többen hagyatkoznak rá spamszűrés hangolásnál. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center