.:: ELTE Informatikai Igazgatóság ::.
Webmail Telefonkönyv ELTE - Dolgozói Önkiszolgáló Portál Ügyfélkapu
 
 »   Menü    »   Szolgáltatások    »   Alapinfrastruktúra    »   E-mail  
Nyomtatható verzió Nagyobb felbontás
   
   
 
Szolgáltatások  
 
 
 
 
Szerver szolgáltatások
 
    Caesar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
  Caesar cluster

A Caesar az ELTE Informatikai Igazgatóság GNU/Linux alapú nyilvános login, levelezés és web szolgáltatása. A rendszer honlapja: www.caesar.elte.hu

A klaszterre minden, ELTE jogviszonnyal rendelkező, személy kaphat azonosítót, azonban mindenkinek csak egy azonosítója lehet.

Szolgáltatásaink főbb elemei:

A személyes honlap az http://azonosító.web.elte.hu/ címen érhető el, abban az esetben, ha igényelte azt. Amennyiben még nem, ez megtehető az info.caesar.elte.hu oldalon Caesar-azonosítójával és jelszavával bejelentkezve.

 • Megosztott e-mail cím

  Ez a szolgáltatásunk egy csoport felhasználó (például tanszékek, szervezeti egységek, kutatócsoportok) számára biztosít egyetlen e-mail címet külön tárhellyel, melyet azonban minden csoporttag a saját fiókja mellett láthat. A szolgáltatást külön kell igényelni.

  A MEGOSZTOTT POSTAFIÓK SZOLGÁLTATÁSRÓL BŐVEBBEN

 • Aliasz szolgáltatás

  Ezzel a szolgáltatással egy „virtuális” e-mail címet hozunk létre, mely több valódi e-mail címre mutat. Amennyiben egy levél érkezik erre a virtuális e-mail címre, akkor azt minden az aliaszhoz rendelt felhasználó megkapja. Ezzel a megoldással a beérkező levelek a felhasználók bejövő levelei között jelennek meg, csak a címzetjük az aliasz lesz.

  A szolgáltatás előnyeiről és hátrányairől itt olvashat. Az igényléséről érdeklődjön Operátori Szolgálatunkon.

 • Hálózati file rendszer (AFS)

  Közös tárhely szolgáltatás. A Caesar klaszter AFS hálózati fájlrendszert használ, mely a többi szolgáltatáshoz hasonlóan Kerberos azonosítást alkalmaz. Minden felhasználó igényelhet magának külön AFS tárterületet az info.caesar.elte.hu oldalon, ami diákok esetében 2 GB, ELTE alkalmazottak számára 5 GB méretű. (Indokolt esetben lehetőség van a korlát megnövelésére.) A tárterület az /afs/elte.hu/user/<azonosító kezdőbetűje>/<azonosító> könyvtárnév alatt érhető el. Ezen belül az alábbi struktúra található:

  backup - a tárterület előző napi állapota, csak olvasható
  home - a felhasználó bejelentkezési könyvtára, csak a tulajdonos látja
  public - valamennyi felhasználó által olvasható könyvtár
  web - a webes honlap tartalma (http://<azonosító>.web.elte.hu)

  A fájljaink által elfoglalt területet az fs listquota vagy rövidebben írva az fs lq paranccsal kérdezhetjük le, de a máshol megszokott quota parancs is működik.

  A virtuális webszerverekhez tartozó tárterületek is az AFS-en kapnak helyet. Azok a felhasználói tárhelyhez hasonló módon érhetők el a Caesarra belépve a /afs/elte.hu/org/ könyvtárból indulva.

  Gyakorlott felhasználóink részére jegyezzük meg, hogy az ELTE AFS szervereit -- így a klaszteren tárolt fájljaikat -- távolról, saját munkaállomásukról is elérhetik, amennyiben OpenAFS klienst telepítenek. Ezt Debian GNU/Linux platformon az openafs-client csomag telepítésével, majd a /usr/share/doc/openafs-modules-source/README.modules fájl utasításait követve tehetik meg. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapértelmezett Kerberos konfiguráción a Caesar AFS eléréséhez nem szükséges változtatni. A telepítés után a klog paranccsal kérhető AFS token az otthoni számítógépre.

  Microsoft Windows operációs rendszerrel rendelkező felhasználóink is könnyen elérhetik ezt a tárterületet, amennyiben telepítik az operációs rendszerükhöz megfelelő kliensprogramokat, melyeket a https://szoftver.elte.hu/files/afs-kliens/ címen találhatnak meg. Az itt levő programok az újabb (Vista, illetve Windows 7) operációs rendszerekkel is működnek, 32 és 64 bites környezetben is. A telepítés befejezése után egy intéző ablak (pl. sajátgép) címsávjába beírva a "afs" sort (idézőjelek nélkül), máris böngészhetjük a Caesar fájlszerverét. A programok letölthetők a hivatalos Kerberos illetve OpenAFS honlapokról is.

  Teljes telepítési segítséget megtalálja itt a portálunkon, a Beállítási segítségek közt.

 • Web tárhely: statikus és dinamikus (PHP, PostgreSQL, MySQL)

  Mely segítségével a felhasználó elhelyezheti saját weblapját a Caesar-on, amit aztán az internetről bárki el tud érni.

  További információkat a PHP futtatással és az adatbázishoz csatlakozással kapcsolatban itt talál.

 • Stunnel szolgáltatás

  A VPN helyett használható. Ennek segítségével el lehet érni otthonról azokat a honlapokat, amelyek egyébként csak az ELTE hálózatából érhetők el (pl. EISZ, szoftver.elte.hu). Igénybevételéhez Caesar azonosító szükséges. Bővebb leírás itt található.

 • Interaktív bejelentkezés SSH-n keresztül Debian GNU/Linux rendszerre

  Ez a szolgáltatásunk lehetővé teszi, hogy bárhonnan beléphessünk a Caesar rendszerbe, ezzel egy szokványos Debian GNU/Linux rendszert kapunk, ahonnan elérhető az összes többi itt felsorolt szolgáltatás is.

Azonosító igényelhető személyesen az IIG Operátori Szolgálatánál illetve elektronikusan az IIG Ügykezelőjén keresztül.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2016.05.13.   :.
 
Új Corel verziók váltak elérhetővé
A Huninet Egyesülettel történő együttműködésben a tavalyi évhez hasonlóan elérhetők az új Corel termékek: Részletek »
Az Informatikai Igazgatóság új Call Centere
Az Informatikai Igazgatóság 2016. március 1-től beindítja új Call Centerét... Részletek »
Új webmail bevezetése
2015. június 15-vel az Informatikai Igazgatóság új webmail felületet vezet be. Az új rendszer csoportos naptárat, címjegyzéket és ezen funkciók Androidot és iOS-t futtató mobileszközökkel lehetséges elérését is biztosítja. Részletek »
Változás az O365 regisztrációval kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,
2018.12.01-től megszűnik az eduid-n keresztüli o365 regisztráció (otthoni Office programcsomag letöltése). Ehelyett aktív jogviszonnyal rendelkező, caesar azonosítóhoz kötjük a belépést, így regisztrálni nem szükséges. Részletek »
Központi hiba hálózati tárhelyek elérésevel
Tisztelt Munkatársunk,

Egy központi hiba miatt jelenleg nem elérhető a hálózati tárhelyszolgáltatásunk. Részletek »
Tájékoztatás zsaroló levelekkel kapcsolatban
Tisztelt Munkatársunk,

2018 júliusa óta újabb, összetett csalás/fenyegetés érkezhet az Ön otthoni vagy hivatali email címére. A levelek általában azt a sémát követik, hogy Önt valamilyen kellemetlen szituációval (pornográf tartalom fogyasztása, nem munkával összefüggő tartalmak böngészése, stb.) hozzák összefüggésbe, általában jelzik, hogy átvették az irányítást a gépe/webkamerája fölött és bizonyítékként valós jelszót vagy email cím/jelszó párost mellékelnek. Részletek »
SPSS megállapodás
Aláírásra került az SPSS statisztikai szoftvercsomag használatára vonatkozó új, 2019. október 31-ig érvényes megállapodás. Részletek »
Megváltozott WIFI beállítások
2016. február 25-től megváltozott a WIFI beállítása. Azon felhasználók, akik február 24-ig probléma nélkül használták az egyetem vezeték nélküli hálózatát is tapasztalhatnak kapcsolódási hibát. Részletek »
 
  © 2 0 1 8  E L T E  I n f o r m a t i k a i  I g a z g a t ó s á g  ( I I G ) .  M i n d e n  j o g  f e n n t a r t v a .
Titkárság – Cím :: ELTE IIG 1053 Budapest, Kecskeméti utca 10-12.   •   Telefon: 1 411 6950   •   Fax: 1 411 6734    •   
Email: titkarsag@iig.elte.hu
Diszpécserek – Telefon: 1 411 6500 /6800    •    Info: Call center